Európai Úniós támogatások

NYDOP-5.2.1/C-11-2012-0001 tájékoztató

Támogatási szerződés

Alapvető cél:
A NYDOP-5.2.1/C-11-2012-0001 „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a Nyugat-dunántúli Régió egészségügyi intézményeiben” című pályázat keretén belül a Csornai Margit Kórházban kialakításra kerül az ambuláns neurorehabilitációs ellátás. Ambuláns rehabilitációs egységünk csoportmunkára épül, melynek tagjai rehabilitációs és neurológus szakorvos, pszichológus, logopédus, gyógytornász, fizioterapeuta, elektrofiziológiai asszisztens.
A hagyományos gyógytorna és fizioterápiás megközelítés mellett kiegészítésül modern fiziológiai eljárások végzését is tervezzük, ilyen a TMS kezelés, biofeedback eljárás.
Várhatóan jelentős számú beteget érintő rehabilitációs igényt elégítene ki a szédüléssel járó állapotok komplex vizsgálata és rehabilitációja.

Másik rehabilitációs fókuszpontban a járás rehabilitáció áll. A betegek többségének járászavara több okra vezethető vissza, centrális általában agyi inzultust követő károsodásra perifériás idegeket érintő szisztémás vagy lokalizált bántalmakra, valamint a gyakran túlsúllyal is terhelt mozgásszervi károsodásokra. Az elvégzett képalkotó és fiziológiás vizsgálatok, valamint a járáselemzés adatai alapján feltárhatóak azok a gyógyítható eltérések, melyeknek javítása és megfelelő gyógytorna és fizioterápia mellett a járóképesség, a járás stabilitása jelentősen javítható.
A járóbeteg rehabilitációs ambulancia rehabilitációs tevékenységet a beteg lakóhelyhez közelebb hozva jelentős mennyiségű fekvőbeteg intézeti igényt tudnak kiváltani.