Krónikus Belgyógyászati Osztály

Elhelyezkedése:
A Krónikus Belgyógyászati Osztály az „A” épület harmadik emeletén  működik.
telefonszám: 36-96-590-553
Ágylétszám: 28

Az osztály irányítása, személyzete:
osztályvezető főorvos: Dr. Lukács Margit
(belgyógyászat, kardiológia, diabetológia)
főnővér: Kiss Győzőné
(diplomás ápoló, onkológiai szakápoló, hospice szakápoló)

Az osztály munkáját OKJ szakápoló, hospice szakápoló, intenzív szakápoló, szociális gondozó és ápoló, ápolási asszisztens képesítésekkel,  szociális munkatárs, gyógytornász, fizioterapeuta, dietetikus. orvos irnok segíti.

Betegfelvétel:
Az osztályra felvétel előjegyzés alapján történik. A betegek előjegyzését az osztályvezető főorvos, valamint rendelkezése alapján helyettese végzi.
A beutalás történhet háziorvosi beutalóval, áthelyezéssel kórházunk valamint a területhez tartozó kórházak aktív fekvőbeteg osztályairól, szakorvosi beutalóval kórházunk járóbeteg szakrendelőiből. Helyhiány esetén a kórház aktív belgyógyászati osztálya előnyt élvez.

Ellátási tevékenység:
A Krónikus Belgyógyászati Osztály biztosítja a terület betegeinek tervezhető, nem sürgősségi, belgyógyászati ellátását. Esetenként szükség van ehhez társuló neurológiai ill. pszichiátriai kezelésre, krónikus seb ellátásra, amit szakorvosi konzíliumok alapján folytatunk.
Felvételre kerülnek azok a belgyógyászati kezelésre szoruló betegek, akiknek állapota akut kórházi osztályos kezelést nem igényel, azonban terápiájuk optimalizálása, funkcionális állapotuk javítása, stabilizálásuk  hosszabb  időt igényel.
Az ellátás alap időtartama legfeljebb 60 nap. Ezen túli ápolást a hozzátartozó írásos kérvénye alapján az osztályvezető főorvos jóváhagyásával a kórház igazgató főorvosa engedélyezhet, ha a beteg otthoni ellátása családi közegben nem megoldott. A kezelés során a hozzátartozónak bizonyított lépéseket kell tennie a beteg végleges gondoskodására, elhelyezésére.

Felszereltség:
A betegek 2-6 ágyas kórteremben kerülnek elhelyezésre. Több kórterem központi oxigénnel és szívóval ellátott. A szobák egy részéhez vizesblokk is tartozik tusolóval, kézmosóval és WC-vel. A hat ágyas kórtermekben a betegek egyéni életterét, az ápoló tevékenység zavartalanságát térelválasztó függönyökkel biztosítjuk. Két ágyas monitoros megfigyelő szobát alakítottunk ki az osztályunkon akuttá vált állapotok ellátására, ahol a beteg stabilizálható az aktív osztályra helyezésig. A fent járó betegek étkeztetése a kialakított közösségi térben, a fekvőbetegeké a kórteremben történik.
Az osztály a beteg ellátás igényeinek megfelelően  felszerelt kerekes székekkel, járókeretekkel, rolátorokkal, higiénés szükségleteket segítő eszközökkel, betegmozgatóval, antidekubitus matracokkal.

A beteg észlelése és kezelése , állapotuknak megfelelő  gyakoriságú vizitek, orvosi vizsgálatok alkalmával történik.

Távoztatás:
A betegek távoztatása tervezett időpontban, a megjelölt legközelebbi hozzátartozóval egyeztetve más fekvőbeteg osztályra , a beteg otthonába, vagy idősotthonba történik.
A beteg állapotának romlásáról a beteg dokumentációban  megjelölt legközelebbi hozzátartozót a kezelőorvos, ügyeleti időben az ügyeletes orvos feladata értesíteni.

Beteglátogatás rendje
A kórházban érvényes beteglátogatási szabályok szerint. A kórteremben orvos vagy ápoló által történő bármilyen betegellátás idején látogató nem tartózkodhat.

Az osztály minden dolgozójának alapvető törekvése, hogy az esetenként több hétig tartó kezelést, a hosszú ápolási időt a betegek számára megkönnyítse.  A személyes kontaktus, egyéni beszélgetések adnak erre leginkább lehetőséget. 
A szabadidő eltöltéséhez a közösségi térben és több szobában is található televízió.  Alkalmanként önkéntes segítők működnek közre a betegek foglalkoztatásában.

Rendszeres a lelkipásztori szolgálat , mely sürgős esetben azonnal  is elérhető.
2017. febr. 11- től az A épület III. emeletén, szervezetileg a Krónikus Belgyógyászathoz tartozóan Kórházkápolna nyújt  további lehetőségeket  a betegek lelki gondozásához,  támogatásához.
A kápolnában heti rendszerességgel, keddenként 14 órakor Szentmise van, alkalmanként 25-30 beteg részvételével a kórház valamennyi osztályáról.